Kropskontakt er livsvigtigt

 

Små børn har brug for kropskontakt. Det er lige så livsnødvendigt for dem som mad og drikke. Kropskontakten erstatter selvfølgelig ikke den kontakt og stimuli, som vi som forældre (særligt med lidt større børn), kan give med ord, sang og samtale. Samtidig tror jeg, at vi skal blive bedre til at opdage, hvor lang tid det lille barn faktisk kan baby-499976_1280sidde i bæreselen på sin mors eller fars mave, og hvor kort tid, at barnet kan være i den dialog-orienterede sproglige kontakt. Basalt set skal vi aflæse barnets behov, der hvor det er lige nu.
Som forældre skal vi altså være opmærksomme på, at de små børn både har brug for at være tæt på os som forældre, vi kan nusse deres fødder og hænder, lave babymassage, kigge dem i øjnene, og vise dem vores mimik og dermed vores følelsesliv og snakke til dem, eller hvad vi nu hver især er til, Men børn har også brug for at lære at ligge og være sig selv.
Hvilken betydning har kropskontakten for det lille barn?

Den nære kontakt har stor betydning for barnets udvikling og for barnets regulering af nervesystemet. Nogle mødre bærer deres børn i slynger og dette har undersøgelser vist gør børn roligere. Slyngebørnene havde en bedre fordøjelse og var mere vågne og nysgerrige end de børn, som ikke blev båret i slynge.

Barnet der bliver rørt meget udløser mere af hormonet oxytocin. Dette hormon gør at barnet græder mindre og er mere roligt. Oxytocin er særlig blevet kendt for at være ve-stimulerende under fødslen og aktiveres og virker beroligende hos både barnet og moderen ved amning. Homonet gør os mere nysgerrige, sociale og kærlige, og det påvirker vores baby-1287504_1280evne til at danne kontakt med andre.

 

 

 

 

En del af flokken?

Berøring gør, at barnet føler sig passet på og som en del af flokken. Manglende kontakt/berøring kan gøre, at barnet ikke føler sig passet på. Det kan gøre dem usikre og utrygge i forhold til sociale relationer og præge deres selvopfattelse på længere sigt. De risikerer dermed at få en usikker tilknytning til andre.

Jeg håber at du er blevet nysgerrig på kropskontaktens betydning for barnets tilknytning og udvikling.
Har du brug for personlig guidning omkring kontakten til dit barn?

Så er du velkommen til at kontakte mig.

Info@leabrix.dk