You are currently viewing En Jul uden konflikter og kaos! Det lyder skønt, ikke?

En Jul uden konflikter og kaos! Det lyder skønt, ikke?

p1250235

 

December er dejlig, men også fyldt med en masse forventninger til os selv og vores familie. Det skal være så hyggeligt og let det hele. Men det er det bare sjældent, at det bliver sådan. Og hvad kan vi gøre ved det?

Mit råd er det samme, som jeg altid siger til forældre, der gerne vil have alt kaos væk fra familien. Der vil altid være kaos – det er måden du håndtere det på, der er det afgørende. I julen og juleaften vil der potentielt altid opstå noget vi ikke bryder os om, noget der sårer os, noget der bliver kaotisk. Men hvordan vil du tackle det? Hvordan vil du passe på dig selv og dine børn i det?

Her er seks opmærksomhedspunkter:

  • Du skal være tydelig overfor dig selv. Mærk efter og overvej: Hvad er mine behov og hvordan får jeg dem opfyldt?
  • Du skal arbejde hen imod selv at opfylde dine egne behov og ikke forvente at andre gør det.
  • Forestil dig, at der opstår noget uventet. Som ikke er rart. Hvad har du brug for? Det kan være at et af dine børn bliver syge. At tante Oda er ude med riven eller at onkel Børge bliver skide fuld. Det kan være at du har brug for hjælp fra andre, men det er afgørende at finde noget styrke og tydelighed i dig selv. Noget du måske kan mærke som vrede. Hvor går grænsen for, hvad du vil være med til og hvad dine børn skal opleve juleaften og i juledagene?
  • Bliv tydelig på, hvad du gør for dig selv og din familie og hvad du gør for ikke at skuffe andre? Hvis vi gør flest ting for at please andre, kan vi blive fysisk syge, blive sure over andre ting, eller forsvinde væk fra kontakten i relationerne.
  • Afklar med dig selv, hvad du kan gå på kompromis med, og hvad der skal være på en bestemt måde. Vores behov er næsten altid forskellige. Forventninger og erfaringer ligeså. Hvis du og din partner (eller eks-partner) eller din mor har meget forskellige meninger og holdninger til julen og juleferien, kan det være sprængfarligt, hvis I ikke håndterer det. Det kunne være holdninger om, hvad børnene skal og ikke skal. Rådet er, at prøve og finde et kompromis. Samtidig handler det om, at finde noget omsorg overfor dig selv, i forhold til det, som ikke bliver på din måde. Er det ikke ok at blive ked af, at du ikke skal være sammen med dine børn juleaften eller at du skal være sammen med en svigerfamilie, som du ikke rigtig bryder dig om? Måske skal du ikke tage dig af det på selve juleaften, men hvis du ikke forholder dig til det, så kan det gøre, at du bliver sur over andre ting i løbet af juleferien
  • Dit parforhold er vigtigt også i julen. Pas på hinanden, prøv at snakke åbent om jeres behov og forventninger. Spørg nysgerrigt ind til hvordan det er for den anden. Hvis du er utilfreds med noget som din partner gør eller siger. Så hold det hos dig selv og sig hvad det gør ved dig selv, frem for hvor forkert din partner er. p1250254

F.eks. jeg bliver ked af det eller sur, når du ikke overholder vores aftale eller jeg ville blive rigtig glad, hvis vi kunne gøre sådan her i stedet for.

Mange af os reagerer på noget der er sket engang i julen. Vores barndomshistorie kommer lige i hovedet på os. Hvis du husker julen som meget idyllisk og hyggelig så forventer du, at den bliver idyllisk og hyggelig og så kan det måske være svært, at rumme at den bliver kaotisk og du står med for meget ansvar. Hvis du har oplevet julen som meget kaotisk og med nogle forældre som ikke havde det godt. Så kommer din krop måske op i alarmberedskab også selv om du og din partner godt kan finde ud af holde en rolig jul og at I generelt har det godt sammen. Lige meget hvilken måde du reagerer på og hvad årsagen er, så er det vigtigt, at du finder en måde at tage dig af dig på. Hvis du bliver mere sur eller stresset end normalt så stop op og se på om det hører nutiden til. Eller om det er noget gammelt som måske skal kigges på efter juleferien.

Du kan lære meget om dig selv i Julen hvis du giver det plads.

p1250332

 

Rigtig glædelig jul

 

Lea