Har din Baby Kolik? Så se her

 

Jeg var sammen med en veninde i går. En skøn kvinde og hendes spædbarn, som hun blev mor til for to uger siden. Barnet græder rigtig meget. I lange perioder hele dagen. De har fået at vide at det formentlig er kolik.

Vi gik rundt sammen i København i tre timer med baby på armen. Hun fladt til ro og i søvn når hun var oppe hos os, og græd så snart hun blev lagt ned. Måske var hun bare forkølet. måske er hun bare et barn der har brug for meget kropskontakt. Vi gik hele tiden og lavede konklusioner. “Så er hun nok et slyngebarn” eller “hun er nok bare forkølet” Vi ledte hele tiden efter en grund og et løsning. Selvfølgelig. Det er jo det man gør og skal gøre som forældre. Det er bare ikke altid at vi forældre kan regne ud hvad børn der græder meget har brug for.

Vi ved ikke altid hvorfor de græder så meget og vi kan heller ikke altid finde ud af en løsning til at trøste dem. Men en ting er sikkert og det skal du vide og det er at det stopper igen. Jeg har selv haft to kolik børn (ud af tre) og nærmest mirakuløst på dagen hvor de blev 3. mdr der holdte de op med at græde. Det forsvandt. De stoppede med at græde den der utrøstelige gråd. De blev nogle helt andre måske ikke milde men andre børn, hvor det som forældre var muligt at trøste dem og opfylde deres behov.

Der er ingen som rigtig ved hvad Kolik egentlig er og det kan være mega frustrerende som forældre ikke at få et klart svar og finde en løsning for sit lille barn.

Her kommer nogle bud på hvad Kolik er og nogle handlemuligheder, som kan hjælpe dit barn, men også dig som mor da I hænger sammen i den første periode af barnet liv. Der er ikke en facitliste i forhold til kolik, I må prøve jer frem og se hvad der virker for jer.

Tarmene som ikke fungere og derfor har barnet ondt

Smerterne kan stammede fra kramper i tarmene.  Dette skyldes at tarmene er umodne og kan reagere på for meget luft, så husk at så bøvset efter hver amning. Nogle børn reagere på den mad moren spiser. Prøv dig frem og ser om det gør en forskel om du spiser bær, frugter, drikker komælk osv. Hvis dit barn græder mindre ved at du holder op med at spise en bestemt fødevare er det bare med at blive ved med at undgå dette.  En god Zoneterapeut kan hjælpe med at sætte gang i tarmen og støtte barnet emunforsvar. Jeg vil anbefale en Zoneteraput der er specialiseret i småbørn.

Hoved og nakke som sidder skævt

Nogle børn får en skæv nakke/ryg når de kommer ud gennem fødselskanalen. Men nogle gør det også når de kommer ud ved kejsersnit.  Dette kan give dem voldsomme smerter.  Skævheden kan sættes på plads igen ved  behandlingsformen Osteopati eller Kraniosakralterapi.

Moren er stresset/ ked af det eller ligende og det påvirker barnet

Barnet kan mærke og reagere på morens tilstand. Både inde i maven og når barnet kommer ud. Det er vigtigt at man som mor ikke får dårlig samvittighed over hvis det nu er “min skyld” at barnet græder meget og “jeg burde også gøre det bedre”. Vi gør det så godt vi kan. Men det er vigtigt at tage det alvorligt og vigtigt at Moren eller den primær omsorgsgiver som barnet er knyttet til, selv har det godt. Det er altså vigtigt at du gør noget godt for dig selv. Det er MEGET vigtigt at du ikke er  stresset, at du får spist ordentligt og ikke mindst får sovet. Bed for gud skyld om hjælp hos andre. Barnet har mest brug for at være sammen med mor. Men det har allermest brug for at mor har det godt. Så kan det også være lidt sammen med far, bedsteforældre el. andre mennesker omkring jer.

Andre råd til kolik

  • Kropskontakt
    En faktor, der har indvirkning på, hvor meget dit barn græder, er kropskontakt. Undersøgelser tyder på, at tæt kropskontakt har indflydelse på dit barns gråd, da det beroliges af dine kropsbevægelser og lyden fra dit hjerte, og du hurtigere kan reagere, når dit barn begynder at græde. Kropskontakt kan ikke forebygge kolik, men lindre.
  • Bæresele/slynge
    Nogle forældre vælger at bruge bæresele eller en slynge. Det giver dig mere bevægelsesfrihed og aflaster din ryg og skuldre, når du bærer rundt på dit barn i længere tid.
  • Amning – barnet skal have den fede mælk
    En undersøgelse har vist, at når du ammer, skal du være opmærksom på at lade dit barn spise sig helt mæt ved det ene bryst, inden du eventuelt skifter til det andet. Det er den sidste mælk i brystet, der er fed og mættende. Hvis dit barn ikke tømmer brystet, før du skifter, får det meget af den tynde mælk, der indeholder laktose, som kan give luft i maven. Ofte er det ene bryst nok til at dit barn bliver mæt.

Husk at gråd er barnets naturlige måde at fortælle dig at noget er ikke som det skal være. Nogle børn er mere følsomme end andre børn og derfor græder de mere end andre.

Skriv gerne til mig hvis du ønsker et personligt råd

Info@leabrix.dk