Sådan overlever familien en sommerferie

Så er ferien skudt igang – eller lige om snart for mangeIMG_1508

Det bliver skønt, tænker du måske først. Vi skal bare hygge. Hele familien. På campingpladsen, i sommerhus, i Grækenland eller i haven derhjemme.. Men så kommer du i tanke om sidste års ferie.
Den blev alt andet end hvad du havde drømt om. Sådan er det for mange. Lad os drage nogle erfaringer af, hvordan de fleste især småbørnfamilier får en heldig eller ikke så heldig ferie.
Jeg vil her give dig nogle TIPS til, hvad du selv kan gøre inden ferien starter.
Det er rigtig vigtigt, at I som voksne får talt jeres forventninger til hinanden og ferien igennem. Jeg ved, at det kan være irriterende, at skulle tale sig ned i detaljerne og mange tror, at de har fælles forventinger til ferien. Men virkeligheden viser sig bare ofte at være en anden.
Så brug en aften eller flere inden ferien starter. Sluk for fjernsynet, tænd nogle stearinlys, spis og drik noget lækkert. Og få fortalt hinanden jeres forventinger til ferien.
Husk at lytte til din partner. Først skal du lytte, lytte, lytte og så kan du tale, tale, tale og lytte igen. Det kan være, at I ikke er enige. Det kan være mor gerne vil på pigeweekend i et sommerhus eller far gerne vil på drengetur til Sverige. Men det kan også være i finder ud af, at I begge har brug for at komme til et varmt land og at I helst vil køre i bil eller tage toget med børnene.
Det er lige så vigtigt, at give plads til hinanden, som det er at fortælle om jeres egne behov. Det ene udelukker ikke det andet. Jo flere ting og jo flere nuancer af behov I får talt om, jo større chance er der for, at det bliver en god ferie for jer. Det er min erfaring. Og husk at være konkrete. Både med de store ting, hvor vil du gerne holde ferie henne. Men hvis du er sådan en som elsker mad og det betyder meget for dig på ferien, så skal du huske at sige det. Det betyder meget for mig, at vi drikker vin til maden om aftenen og at vi mindst 3 gange på vores ferie går ud og spiser. Eller hvis du meget gerne vil bevæge dig hver dag i din ferie. Så sig det. Jeg vil gerne løbe en tur for mig selv hver dag. Eller det er vigtigt for mig at det bliver en aktiv ferie. Kan vi finde en “sport”, som du også gerne vil være med til?
Mange planlægger ferie efter hvad børnene gerne vil. Det er selvfølgelig rigtigt, at I bliver nødt til at tage hensyn til, at I har fået børn og at de formentlig ikke gider at ligge på en strand og solbade stille og roligt i en hel uge. Men lige så vigtigt er det, at du ikke tager til Lalandia hele din ferie for børnenes skyld, hvis du er ved at kaste op over det. Børnene trives rigtig godt med forældre der passer på sig selv og holder ferie på en måde de selv nyder. Så held og lykke med at blive tydelig overfor dig selv og din partner. Det at finde et kompromis mellem dine egne og din partners feriebehov – er jo ikke blevet nemmere af at have fået børn.