Hvordan kommer du godt igang efter ferien?

P1220950

 

For de fleste af os er ferien slut nu. Hverdagen er begyndt igen. Som småbørnsfamilie kan det være svært at komme igang igen. Selvom vi alle sammen godt ved det, så glemmer vi ofte, hvad det er, som fungere bedst i vores familie med hensyn til hverdagsrutiner.

 

Alle familier er forskellige, MEN der er 4 ting, som jeg mener er vigtige at have fokus på efter ferien:

1. Find rutinerne frem igen

2. Sæt nok tid af til de ting som skal gøres

3. Prioriter det der er vigtigst

4. Hav realistiske forventinger til hinanden

Det jeg mener med rutiner er, at I skal finde ud af, hvad der fungerer bedst for jer.

Hvornår er det bedste tidspunkt at smøre madpakker, lægge tøj frem, tage bad, pakke tasker? Nogen har det bedst med at gøre det om aftenen efter børnene sover. Andre vil hellere stå tidligt op og gøre det om morgenen.

Find ud af hvordan I bedst kommer ud af døren om morgenen. Skal tøjet være lagt frem? Hvem giver børnene morgenmad? Står I op på samme tid alle sammen eller står mor og far op først og gør sig klar før de vækker børnene? Find ud af det sammen og fordel opgaverne imellem jer. Aften- og putterutinerne skal findes frem igen og vi skal som forældre også huske at få vores søvn.

Sæt nok tid af til alle de ting som skal gøres. Er børnene lang tid om at vågne om morgenen? Så væk dem i god tid. Så starter morgenen ikke med stress. Tager det lang tid at få overtøjet på og komme ned i institutioner/skole? Så sørg for, at der er den tid som det kræver for, at alle kommer godt afsted. Undgå at lade dig overraske over, at der ikke er nok tid til at lillemand selv tager sko på. Du ved jo godt, at han overhovedet ikke vil have hjælp.

Hvis det stresser dig, at noget uventet sker om morgenen, så sørg for at der også er tid til det uventede. Hvis du skal møde til et bestemt tidspunkt, eller til et aftalt tidspunkt netop den dag, kan det være meget stressende at have for lidt tid. Vi kan godt tænke, at det burde da ikke tage så lang tid at komme ud af døren. Men hvis det nu tager lang tid hver morgen, så er det bedre at være realistisk.

Prioriter hvad der er vigtigst for jer at nå i en travl hverdag. Bliv enig med din partner om, hvad der er vigtigt og mindre vigtigt så I arbejder hen mod de samme mål. I kan lave en fælles liste over hverdagsting og fordele dem mellem jer og sæt dem i prioriteret rækkefølge. Er det vigtigere at spise aftensmad sammen i en time end at støvsuge? At få slået græsset end at læse godnathistorie for børnene osv.

Sidst, men ikke mindst så hav realistiske forventinger til hinanden i familien. I forhold til børnene så se på hvilken alder dit barn har. Kan mit barn selv magte at tage tøj på om morgen? Hvis svaret er ja, så lad dit barn selv tage tøjet på og måske også finde det frem, det vil frigive dig noget tid og give dit barn kompetencerne til at klare sig slev.

Hvis svaret er nej, så lad være med at lade dig overraske hver morgen over at han ikke har taget tøjet på, selvom du har sagt det 1000 gange. Så må du blive der og støtte ham i det.

Ligeledes handler det i et parforhold om at have realistiske forventinger til hinanden. Hvor meget kan I hver især nå af praktiske ting? Hvilke andre behov har I? Få talt om det, så er det meget nemmere at samarbejde.